• en
  • de
  • fr
Search
Telefoon nummer
+31(0)88 226 34 56

Projecten

HomeProjectsMachinelijn voor kristalgember

Eljap BV - Chaam

Machinelijn voor kristalgember

“Hardwerkende mensen die met je meedenken”

Van a tot z een machinelijn opzetten voor Eljap, een gemberspecialiteiten-bedrijf. Een uitdaging, want kristalgember is plakkerig spul, weet directeur Ron Nuijen. Hij kent Bodijn al jaren, zelfs uit de tijd dat zijn vader de scepter zwaaide bij Orlando, waar Eljap uit is ontstaan. Voor hem reden om weer bij Bodijn aan te kloppen.

Bij Eljap wordt gekonfijte gember verwerkt. Een proces wat om speciale machines vraagt, zegt Nuijen: “Onze specialiteit is kristalgember en daar zit veel suiker in. Dat vraagt om apparatuur die daar mee om kan gaan. Onze vraag aan Bodijn: we willen simpeler en efficiënter produceren, kan dat? En of dat kon. Een proces wat voorheen veel handwerk vroeg en best zwaar was, gaat nu snel en soepel. Bodijn heeft een hele machinelijn neergezet, die de kristalgember verwerkt tot aan het inpakken in de doosjes.”

Nuijen ervaarde de samenwerking als prettig: “Het zijn hardwerkende mensen die met je meedenken. Ze komen met maatwerk, wat bij jouw organisatie past. Voor ons was deze lijn een flinke investering, maar het leverde efficiënter – maar ook plezieriger – werken op.”

Technische details:
Stemgember wordt aangevoerd middels een transportsysteem. Via een grilleband met een hexagonale as wordt de voorgestoomde stemgember door een kristalsuikergordijn in de suikertrommel geschoten. Kristalgember komt uit de trommel op een opvoerband en de overige kristalsuiker gaat via de buitentrommel retour naar het suikergordijn.

De opvoerband brengt de kristalgember naar de lineaire weegautomaat. Deze vult de dozen, voorzien van een plastic binnenzak.

Vanwege het kleverige karakter van stemgember en het gebruik van  grote hoeveelheden suiker (abrasief!) moest een oplossing gezocht worden in het reinigen en het slijtvast maken van de installatie.

Klant: Eljap BV - Chaam
Website: www.eljap.nl
Oplossingen: ,